Det är dags att utse Årets industriminne 2024!

Svenska industriminnesföreningen (SIM) utlyser för 30:e året i rad utmärkelsen Årets industriminne. Vi vill gärna ha ditt förslag på en anläggning, ett objekt eller en miljö som förtjänar att uppmärksammas.

När: Lämna din nominering senast söndagen den 2 juni 2024.

Hur: Fyll i ditt förslag i SIM:s nomineringsformulär och mejla till roine.wiklund@ltu.se. Formuläret bifogas denna utlysning och kan även laddas ned från www.sim.se.

Utdelning: Mottagaren av Årets industriminne 2024 presenteras i början av juni.

Om utmärkelsen

Varje år sedan 1995 utser SIM Årets industriminne. Syftet är att uppmärksamma och stödja det långsiktiga arbetet med det industriella kulturarvet. Utmärkelsen är ett erkännande för utförda, lovvärda insatser för att bevara, bruka, gestalta och förmedla industriarvet. Utmärkelsen tilldelas ett industriminne som speglar industriella processer, samhälleliga förhållanden eller mänskliga livsvillkor. Mottagaren får en gjutjärnsplakett som delas ut vid en ceremoni på den aktuella platsen och utmärkelsen kommuniceras såväl nationellt som lokalt.

Årets tema: ”Det mobila industriarvet: kommunikation i tid och rum”

Sedan 2019 har SIM genom utmärkelsen Årets industriminne valt att fokusera på särskilda teman, som är angelägna för industriarvet i samtiden. År 2024 är temat ”Det mobila industriarvet: kommunikation i tid och rum”. Med årets tema vill SIM sätta fokus på vårt mobila industriarv, som innefattar medborgarnas önskemål om ökad rörlighet och behovet av effektiv kommunikation. Detta innefattar dels olika typer av transportlösningar och de industrianläggningar där dessa tillverkats. Men det innefattar även de uttrycksmedel och produktionsanläggningar som använts för att kommunicera text, ljud och bild genom historien.

SIM vill nu ha in nomineringar till Årets industriminne 2024 som belyser detta ämne inom svensk industrihistoria.

Önskvärda kvaliteter för Årets industriminne

Beslut om vilket industriminne som ska belönas tas av föreningens styrelse på grundval av nomineringarna. I urvalsprocessen bedöms följande aspekter:

  • Hur svarar industriminnet upp mot årets tema ”Det mobila industriarvet”?
  • Ett välbevarat industriminne.
  • Hållbar, långsiktig och säkerställd förvaltning.
  • Nyskapande och kreativa former för samverkan med andra aktörer.
  • Ambitiös och innovativ gestaltning och förmedling.
  • Industriminnet belyses ur t.ex. funktionsförutsättnings-, jämställdhets-, mångfalds- eller barnperspektiv.
  • Industriminnet kommuniceras på ett bra sätt i olika mediekanaler.

För att SIM:s styrelse ska kunna bedöma de industriminnen som nominerats, så måste din nominering innehålla information avseende dessa önskvärda kvaliteter, även om det nominerade objektet inte måste leva upp till samtliga punkter.

Ladda ner: Nomineringsformulär Årets industriminne 2024

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Fill out this field
Fill out this field
Ange en giltig e-postadress.
You need to agree with the terms to proceed

keyboard_arrow_up