Aktuellt

 

Missa inte nominera Årets Industriminne 2025 (ÅIM)

Det är dags att utse Årets industriminne 2025!

” Det Industriella kulturarvets arkitektur och dess arv för framtiden”

Svenska industriminnesföreningen utlyser för 31:e året i rad utmärkelsen Årets industriminne. Vi vill gärna ha ditt förslag på en anläggning, ett objekt eller en miljö som förtjänar att uppmärksammas.
Mottagaren får en gjutjärnsplakett som delas ut vid en ceremoni på den aktuella platsen och utmärkelsen kommuniceras såväl nationellt som lokalt.
När: Lämna din nominering senast torsdag den 1 maj 2025.

Hur: Fyll i ditt förslag i SIM:s nomineringsformulär och mejla till roine.wiklund@ltu.se .

Mer information finner du här

Kallelse Årsmöte 2025

 

Svenska industriminnesföreningen (SIM) kallar härmed föreningens medlemmar till årsmöte. Handlingar samt Zoomlänk till årsmötet skickas ut efter anmälan.
I år kommer SIM:s årsmöte att vara ett hybridmöte med möjlighet att delta både fysiskt i Jernkontorets lokaler vid Kungsträdgården i Stockholm och digitalt.

Vi inleder med att Catarina Karlsson, forskningschef Bergshistoria, presenterar Jernkontorets verksamhet och den senaste publikationen ”Atlas över Sveriges Bergslag” för att sedan lyssna på ett föredrag av vinnaren av Årets industriarvspublikation 2024. Efter årsmötet följer en visning av arkiv och lokaler.

Datum: 19 mars Tid: 17:00

Plats: Jernkontoret, Kungsträdgårdsgatan 10

Anmälan: https://ui.ungpd.com/Surveys/439a7908-e94f-4003-bf70-1f681b08a8ba

Nominering Om du vill nominera någon till styrelsen för SIM
– kontakta valberedningen: Maths Isacson: Maths.isacson@ekhist.uu.se Dag Avango: dag.avango@ltu.se

Europeiska byggnadsvårdsåret 50 år

Europeiska byggnadsvårdsåret fyller 50 år 2025. Detta kommer att uppmärksammas med aktiviteter och initiativ från museer, organisationer, föreningar och den engagererade allmänheten! Läs mer här!

 

2024 Pythagoras Industrimuseum

Svenska Industriminnesföreningen utser Pythagoras Industrimuseum till Årets Industriminne 2024. Utmärkelsen lyfter fram museets enastående arbete med att bevara och förmedla det industriella kulturarvet, samt dess starka engagemang för att levandegöra historien för både barn och vuxna. Priset delas ut på museet i Norrtälje under Pythagorasdagen den 7 september.

Ur motiveringen: Pythagoras industrimuseum engagerar vuxna och barn. Museet har intakta byggnader och fungerande produktionslinje från kontor till maskinhall med fungerande maskiner. Verksamheten bygger på arvet från tillverkningen av tändkulemotorer vilket lade grunden för transporter i skärgården men som också exporterades ut i världen. Museet har utvecklats genom att ständigt vara ett aktuellt och starkt varumärke för bygden. En plats där berättelser skapas gemensamt.

Varje år sedan 1995 utser SIM Årets industriminne. Syftet är att uppmärksamma och stödja det långsiktiga arbetet med det industriella kulturarvet. Utmärkelsen är ett erkännande för utförda, lovvärda insatser för att bevara, bruka, gestalta och förmedla industriarvet. Sedan 2019 har SIM genom utmärkelsen Årets industriminne valt att fokusera på särskilda teman angelägna för industriarvet i samtiden. År 2024 är tema ”Det mobila industriarvet: kommunikation i tid och rum”.

Motorfabriken Pythagoras grundades i Norrtälje 1898. I fabriken tillverkades olika verktygsmaskiner och framför allt tändkulemotorer, vilket företaget kom att bli känt för. Från fabriken i den lilla staden Norrtälje skeppades motorer ut till världens alla hörn. Fabriken är i dag museum och visar på en levande fabrik så som den såg ut när den slog igen. Men det berättar också en historia om arbetare, industriell revolution, arbetarrörelse och ett Sverige i framväxt. Pythagoras industrimuseum erbjuder skolprogram, allmänna visningar och aktiviteter som engagerar lokalbefolkningen i Norrtälje. Museet lyckas engagera både vuxna och barn. I ”Barnens Pythagoras” kan barn leka och lära hur det var att arbeta i en fabrik vid sekelskiftet. Pythagoras industrimuseum är en plats där kulturarvet är säkert bevarat för framtiden. Genom en aktiv vänförening och samarbete med skolor ger de platsen en mening även för kommande generationer. En viktig del av Norrtäljes och Sveriges historia.

När själva produkten, tändkulemotorn, blev omodern och tillverkningen upphörde förföll fabriken och sov länge en törnrosasömn men återuppväcktes av en grupp entusiaster som bildade föreningen Pythagoras Vänner. Fabriken står idag kvar i nästan orört skick, sedan verksamheten dog ut på 1960-talet. Hela produktionslinjen finns kvar: från kontoret med ritningar och andra arkivalier till maskinhallen med motorer och maskiner. Fortfarande snurrar svarvar och fräsmaskiner, smattrar remtransmissionen i taket och dunkar tändkulemotorerna i fabrikshallen under visningarna.

Prisutdelning
Tid: 7 september 2024 kl 11-15
Plats: Pythagoras Industrimuseum, Norrtälje

Kontaktpersoner:

Roine Viklund, ordförande SIM
roine.wiklund@ltu.se

Erika Grann, museichef, Pythagoras industrimuseum
erika@pythagorasmuseum.se
0176-100 50

Magdalena Tafvelin Heldner, intendent Tekniska museet
magdalena.tafvelin.heldner@tekniskamuseet.se

SIM Medlemsbrev nr 3

Svenska Industriminnesföreningens Tredje Medlemsbrev

Vi är glada att kunna presentera Svenska Industriminnesföreningens tredje medlemsbrev, fyllt med spännande nyheter och uppdateringar!

I detta nummer kan du läsa om årsmötet, TICCIH konferensen 2025 men även så klart 2024 års uppmaning för nominering av Årets Industriminne 2024.

Förlängd Nomineringstid

Vi är också glada att meddela att vi har förlängt nomineringstiden för Årets Industriminne till den 2 juni. Detta ger er mer tid att skicka in era nomineringar och lyfta fram de industriminnen som ni tycker förtjänar extra uppmärksamhet.

Vi ser fram emot att ta del av era nomineringar och uppmana alla våra medlemmar att engagera sig i denna viktiga process.

Tack för ert fortsatta stöd och engagemang för att bevara och hylla Sveriges rika industriarv!

Med vänliga hälsningar,

Svenska Industriminnesföreningen


Medlemsbrev nr 3 SIM

Nominera till Årets Industriminne 2025

Det är dags att utse Årets industriminne 2025!

Svenska industriminnesföreningen (SIM) utlyser för 31:e året i rad utmärkelsen Årets industriminne. Vi vill gärna ha ditt förslag på en anläggning, ett objekt eller en miljö som förtjänar att uppmärksammas.

När: Lämna din nominering senast tordagen den 1 maj 2025.

Hur: Fyll i ditt förslag i SIM:s nomineringsformulär och mejla till roine.wiklund@ltu.se. Formuläret bifogas denna utlysning och kan även laddas ned från www.sim.se.

Utdelning: Mottagaren av Årets industriminne 2025 presenteras under sommaren.

Om utmärkelsen

Varje år sedan 1995 utser SIM Årets industriminne. Syftet är att uppmärksamma och stödja det långsiktiga arbetet med det industriella kulturarvet. Utmärkelsen är ett erkännande för utförda, lovvärda insatser för att bevara, bruka, gestalta och förmedla industriarvet. Utmärkelsen tilldelas ett industriminne som speglar industriella processer, samhälleliga förhållanden eller mänskliga livsvillkor. Mottagaren får en gjutjärnsplakett som delas ut vid en ceremoni på den aktuella platsen och utmärkelsen kommuniceras såväl nationellt som lokalt.

Årets tema: ” Det Industriella kulturarvets arkitektur och dess arv för framtiden.”

Sedan 2019 har SIM genom utmärkelsen Årets industriminne valt att fokusera på särskilda teman, som är angelägna för industriarvet i samtiden. År 2025 är temat ”Det Industriella kulturarvets arkitektur och dess arv för framtiden”. Med anledning av firandet av Byggnadsvårdsåret 50 år kommer även Årets industriminne uppmärksamma de industriella byggnadernas arkitektur. 

SIM vill nu ha in nomineringar till Årets industriminne 2025 som belyser detta ämne inom svensk industrihistoria.

Önskvärda kvaliteter för Årets industriminne

Beslut om vilket industriminne som ska belönas tas av föreningens styrelse på grundval av nomineringarna. I urvalsprocessen bedöms följande aspekter:

  • Hur svarar industriminnet upp mot årets tema ”Det Industriella kulturarvets arkitektur och dess arv för framtiden”?
  • Ett välbevarat industriminne.
  • Hållbar, långsiktig och säkerställd förvaltning.
  • Nyskapande och kreativa former för samverkan med andra aktörer.
  • Ambitiös och innovativ gestaltning och förmedling.
  • Industriminnet belyses ur t.ex. funktionsförutsättnings-, jämställdhets-, mångfalds- eller barnperspektiv.
  • Industriminnet kommuniceras på ett bra sätt i olika mediekanaler.

För att SIM:s styrelse ska kunna bedöma de industriminnen som nominerats, så måste din nominering innehålla information avseende dessa önskvärda kvaliteter, även om det nominerade objektet inte måste leva upp till samtliga punkter.

Ladda ner: Nomineringsformulär Årets industriminne 2025

keyboard_arrow_up