Nominera årets industriminne 2022

 

Nu är det dags att utse Årets industriminne 2022!

Svenska industriminnesföreningen (SIM) utlyser för 28:e året i rad utmärkelsen Årets industriminne. Vi vill gärna ha ditt förslag på en anläggning, ett objekt eller en miljö som förtjänar att uppmärksammas!

När: Senast måndagen den 25 april 2022 måste förslagen vara inne, vi har förlängt nomineringstiden.
Vem: Vem som helst kan lämna förslag.
Hur: Fyll i ditt förslag med motivering och beskrivningar i SIM:s nomineringsformulär och mejla till: catarina.karlsson@jernkontoret.se

Årets tema 2022 ”Modernt industriarv”

Från 2019 har SIM genom utmärkelsen Årets industriminne valt att fokusera på tematiska aspekter som är angelägna för industriarvet i samtiden. År 2022 är temat ”Modernt industriarv”. Med årets tema vill SIM sätta fokus på industrins anläggningar, miljöer och minnen från andra halvan av 1900-talet. Denna tid kännetecknas både av en kraftig strukturomvandling och en kulminerande industrisektor i vårt land. Hela branscher dukade under i den internationella konkurrensen och globalisering blev ett begrepp. Den kvarvarande produktionen koncentrerades till allt större och färre enheter, med utslagning av många industriorter som följd. Från en trevande början på 1950-talet har alla typer av processer datoriserats och robotar började mot slutet av skedet ta över det manuella arbetet. De företag som inte förutsåg hastigheten i digitaliseringen försvann från marknaden. Alla dessa förändringar återspeglas också i de byggda miljöerna. SIM vill nu ha in nomineringar till Årets industriminne 2022 som belyser detta skede inom svensk industrihistoria. Det kan handla om det vardagliga och det typiska, men också exempel på framgångar och misslyckanden.

Läs mer här

keyboard_arrow_up