Arbetarrörelsens arkiv & bibliotek är en fristående stiftelse som har arkiv, bibliotek och forskningsfrämjande verksamhet. De ger också ut tidskriften Arbetarhistoria.
Här hittar du böcker inom näringslivshistoria: företagsmonografier, personbiografier mm.
Centrum för arbetarhistoria (CfA) i Landskrona är en centrumbildning bestående av Lunds universitet genom historiska institutionen, Arbetarrörelsens Arkiv i Landskrona och den ideella föreningen CfA. Målsättningen är att skapa en institution för forskning, undervisning, arkiv och utställningsverksamhet med syfte att samla, sprida och utveckla kunskapen om arbetets och arbetarnas historia i vid bemärkelse.
Centrum för näringslivshistoria bevarar och berättar näringslivets historia. Det är en ideell förening med företag som medlemmar. Centrum för näringslivshistoria förvaltar 7 000 svenska företagsarkiv och hjälper företagen att använda sin historia och arbetar för att lyfta företagandets betydelse för Sveriges tillväxt och utveckling.
Folkrörelse/föreningsarkiven drivs som ideella föreningar med anslag från Västra Götalandsregionen, statliga anslag via Riksarkivet, kommunala bidrag samt medlemsavgifter. I föreningsarkivens arbete ingår bl.a. insamling av handlingar, förteckningsarbete, rådgivning i arkivfrågor, utställningsverksamhet och föreläsningar.
Föreningsarkiven i Stockholms län är en regional förening för folkrörelsearkiv i Stockholms län.
Här har man samlat både längre och kortare artiklar om Stockholms läns industrihistoria. Exempelvis om järnvägar, gruvor, porslinsfabriker och hur Stockholm försörjdes med mat och byggnadsmaterial.
Det finns många arkiv i Västsverige som ger värdefull information om industrisamhällets utveckling och alla männiksor som deltagit i denna grundläggande samhällsförändring. Här finns en förteckning över industrihistoriska arkiv i Västsverige.
Jernkontoret är den svenska stålindustrins branschorganisation. I deras biblioteket finns en bruksbibliografi, en katalog över bildsamlingarna, Rinmans Bergverkslexicon i fulltext samt filer som Peder Månssons Bergsmanskonst och Hammarsmedsordningen i Pdf-format. Dessutom kanman här beställa böcker från Bergshistoriska skriftserien och bergshistoriska rapporter.
Krigsarkivet bevarar och tillgängliggör arkivhandlingar, kartor och ritningar med ursprung i den militära sektorn, från 1500-talet till nutid.
Näringslivets Arkivråd (NLA) är en ideell förening som bildades 1957. NLA har till ändamål att främja rationell dokumenthantering och arkivering med hjälp av olika tekniker.
Näringslivsarkiv i Norrland - NIN är en ideell förening som hjälper norrländska företag i arkivfrågor, samt tar hand om arkivdeponier från nästan 500 olika företagsarkiv.
Näringslivsarkivens förening länkar på sin hemsida till sina medlemmar, däribland samtliga Sveriges näringslivsarkiv
Detta är den gemensamma hemsidan för Riksarkivet och landsarkiven
Svensk TV-historia. I Öppet arkiv kan du återuppleva milstolpar i svensk TV-historia: nyheter och program som samlat hela Sverige framför TV-apparaterna. Som privatperson finns också möjligheten att köpa kopior av inslag/program, sända i SVT eller ur SVTs arkiv.
TAM-Arkiv är en ideell förening som erbjuder våra medlemmar specialistkunskaper inom området dokumenthantering och arkivering. Genom att tillgängliggöra arkivent främjar vi forskning i tjänstemanna- och akademikeryrkenas framväxt, organisering samt betydelse för samhällsutvecklingen.