2023 Frövifors Pappersbruk

Svenska industriminnesföreningens utmärkelse Årets industriminne går 2023 till Frövifors Pappersbruk.

Levande kulturarv – om metoder, kunskaper och färdigheter som överförs från en generation till nästa.

Frövifors Pappersbruksmuseum som invigdes 1980 arbetar ständigt vidare med att förvalta och presentera sitt unika bidrag till den svenska industrihistorien. Som Sveriges enda industriella pappersbruksmuseum finns här i platsen ett stort kulturhistoriskt värde. Här möts historia och en nutida modern kartongfabrik sida vid sida i en för landet unik industrimiljö. Här finns även förpackningens historia berättad i ett flertal utställningar, samt ett omfattande bibliotek och arkiv. Frövifors har med sin mångsidiga verksamhet lyckats mycket väl med ambitionen att vara en kulturell mötesplats för ortens-, kommunens-, regionens invånare samt turister. Deras fyra olika ”scener” ger möjlighet till musik, teater och annan scenkonst. På egen hand och tillsammans med samarbetspartners anordnas årligen olika kultur-evenemang och utställningar.

Pappersindustrin är en svensk basindustri med djupa rötter. När bruksdöden drog fram genom Bergslagen var det de bruk som var öppna för förändring som kunde överleva. järnbruket ersattes av ett träsliperi 1889 och ett par år senare började kraft- och säckpapper tillverkas i Frövi och än i dag produceras papper i Frövifors, numera i toppmoderna fabrikslokaler. I de äldre fabrikslokalerna huserar Frövifors pappersbruksmuseum. I museets maskinhall står maskinerna kvar så som de lämnades när den nya fabriken invigdes år 1986.

Frövifors pappersbruksmuseum har förmått att vidga sin berättelse och göra den aktuell och angelägen. Papperstillverkningen vid bruket har därmed satts in i en historisk och samhällelig kontext. I museets lokaler förmedlas kunskap om träråvarans väg till färdig produkt, om papprets historia och tillverkningens industrialisering, om pappersarbetarnas vardag, om papper som förpackningsmaterial och om papper som material för kreativt konstskapande. Människan står hela tiden i centrum för upplevelsen och förmedlingen. Pappersarbetarnas minnen har samlats in och besökaren kan ta del av dem på de platser där de engång utspelat sig. Barn får möjlighet att med pedagogisk vägledning göra eget papper. Papperskonst skapas av konstnärer ”in Residence” och utställningar med papper som utgångspunkt ger besökaren upplevelser av materialets mångsidighet. Genom lokala, regionala och nationella samarbeten och en mångfald av aktiveter har Frövifors pappersbruksmuseum utvecklats till en mötesplats som är en angelägenhet för Fröviborna och en attraktion för hela landet.

Bilder

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Fill out this field
Fill out this field
Ange en giltig e-postadress.
You need to agree with the terms to proceed

keyboard_arrow_up