Ett annat exempel på TICCIH:s verksamhet är projektet att skapa en internationellt övergripande bild över bevarade industriarvsmiljöer. Detta görs genom att bygga en globalt täckande databas, som ska möjliggöra internationellt jämförande analyser inom såväl forskning som kulturarvsförvaltning. TICCIH tar också ställning i internationellt angelägna bevarandefrågor och kan stödja försök att rädda hotade industrimiljöer över hela världen. Ett exempel är TICCIH:s uttalande till förmån för att bevara Kalklinbanan i Sverige år 2013.
TICCIH:s huvudsakliga informationskanaler är dels en hemsida, www.ticcih.org, dels ett digitalt nyhetsbrev. Medlemmar i SIM får TICCIH:s nyhetsbrev som utkommer fyra gånger per år. Äldre nummer av nyhetsbrevet finns tillgängliga på TICCIH:s hemsida. TICCIH ger även ut andra publikationer som t.ex. kongressrapporter och handboken i industriarvsbevarande ”Industrial Heritage Re-Tooled”, som publicerades 2012.
Som svensk TICCIH-sektion är en viktig del av SIM:s verksamhet att agera i internationella bevarande- och forskningsinsatser, att sprida information om utvecklingen internationellt i Sverige och att driva svenska industriarvsfrågor internationellt. Medlemmar i SIM har alla förmåner som medlemskap i TICCIH innebär och har förutom nyhetsbrev rabatterade priser på medverkan i konferenser. Medlemmar i SIM uppmuntras att interagera med TICCIH genom att bidra till debatten om industriarvsfrågor i nyhetsbrev och på hemsidor, och framför allt genom att medverka och dela erfarenheter och kunskaper vid TICCIH:s kongresser och konferenser.
Ordförande i TICCIH är Patrick Martin, verksam som professor i arkeologi vid Michigan Technological University i USA. Därtill utgörs TICCIH:s styrelse (board of trustees) av ytterligare elva TICCIH-medlemmar från olika länder och världsdelar. Det är TICCIH:s nationalrepresentanter som väljer styrelse, vilket sker vid kongresserna vart tredje år. Sveriges nationalrepresentant i TICCIH väljs årligen vid SIM:s konstituerande styrelsemöte. Under 2013 och sedan flera år tillbaka har SIM:s ordförande Jan af Geijerstam varit Svensk nationalrepresentant i TICCIH. Vid TICCIH-kongressen 2012 omvaldes SIM:s styrelseledamot Dag Avango som medlem av TICCIH:s board of trustees.
Svenska aktörer har bidragit till TICCIH ända sedan organisationen byggdes upp och bildades under 1970-talet. Av särskild betydelse var professorn i Industriminnesforskning vid KTH, Marie Nisser (1937-2011), som var drivande vid organisationens tillkomst och dess ordförande 1984-1990.