Omvandlade industrimiljöer i Sverige
Vattentornet i Eksjö har fått två nya och passionerad ägare, arkitekterna bakom Vattentornet arkitektkontor.
Mölndals Hembygdsförening och Nätverket för en demokratisk inflytande i
planprocessen av Papyrusområdet genomförde två idéseminarier
under hösten 2012 för att inspirera och lämna erfarenheter inför den
förestående planeringen av Forsåkersområdet i Mölndal.
Aseas Mimerverkstaden i Västerås har nu renoverats varsamt för att passa för Västmanlands museum och Västerås konstmuseum.
På Faktoriholmarna i Eskilstuna finns idag på stadsmuseet och mittemot ligger före detta Munktells mekaniska Verkstad som numer innehåller Munktell-museum som drivs av Volvo.
Nu förvandlas det gamla industriområdet Simonsland tillen plats för mode, textil och design. Textilhögskolan och Borås Textilmuseet flyttar snart in i lokalerna med sin verksamhet.
Slakthusområdet i Johanneshov i södra delen av Stockholms kommun invigdes 1912. Slakten på området upphörde 1991. Idag finns här en stor mängd företag, men deras framtid är osäker eftersom området står inför en mycket omfattande omvandling.
I Sågmyra har Tidstrandsfabrik huserar numera flera större klädjättar med sina outlet-butiker och lokalerna rustas och får tillsammans med samhället nytt liv.
Omvandlade industrimiljöer internationellt
Om återanvändningen av ett gammalt mälteri.
År 1973 såg den spanske Ricardo Bofill för första gången en lämnade cementfabriken utanför Barcelona. Idag är den f.d. fabriken hans bostad och arbetsplats. Bofill är arkitekten bakom bl.a. "Bofills båge" på Södermalm i Stockholm.
The High Line var tidigare en upphöjd järnväg på Manhattan i New York, i bruk för godstransporter 1934-1980. Sommaren 2009 öppnades den första delen av järnvägen som en smal allmän park. Sedan dess har parken vuxit och är nu cirka 1,6 kilometer lång.