Den 28 februari 2017 överlämnade regeringen propositionen Kulturarvspolitik (prop. 2016/17:116) till riksdagen. Propositionen är ett viktig politiskt uttryck och formulerar ramarna för en samlad kulturarvspolitik. Denna rör i hög grad även industriarvet. Propositionen innehåller bl.a. förslag till museilag och till ändringar i kulturmiljölagen. Den innehåller också förslag till ändringar i kulturmiljölagen och en förstärkning av Riksantikvarieämbetets roll som samlande kulturarvsmyndighet. Riksantikvarieämbetet ska bland annat få samordningsansvar för museifrågor och kulturarvssektorns digitaliseringsfrågor.
I kapitel 4. Kulturarvsområdets framväxt (s. 20-52) ger regeringen en bred beskrivning av kulturarvsområdets framväxt. Fokus ligger på historiebruk, dvs. hur arv från tidigare generationer och föreställningar om det förflutna har använts. Ett speciellt avsnitt har rubriken ”Kulturarvet vidgas: industriarvets kulturarv” och beskriver hur arbetet med industriarvet växte till en bred rörelse under 1900-talets sista årtionden och hur industriarvet blev en central fråga för exempelvis Riksantikvarieämbetet under 1990-talet. Det framgår med stor tydlighet att regeringen anser att industriarvet är en självklar och viktig del av kulturarvet i allmänhet.
I kapitel 7. Kulturarvsområdets gemensamma frågor finns ett viktigt förslag till ett nytt bidrag till ideellt kulturarvsarbete (s. 76-77). Förslaget, som varit känt sedan tidigare, innebär att det nuvarande bidraget till arbetslivsmuseer bör omvandlas till ett bredare bidrag som omfattar såväl arbetslivsmuseer som hembygdsmuseer som andra insatser och verksamheter inom det ideella kulturarvsarbetet. Arbetslivsmuseernas Samarbetsorganisation (ArbetSam) har uttryckt stor oro för att detta ska minska möjligheterna för arbetslivsmuseerna att få bidrag. I propositionen skriver regeringen att avsikten med förändringen inte är att mindre medel ska fördelas till arbetslivsmuseerna (8 Mkr 2016) och pekar på att man föreslagit att det nya anslaget ska förstärkas med ytterligare 3 Mkr per år 2017–2020.
I kapitel 10 finns också ett speciellt och högaktuellt avsnitt. I ”Landets vattenmiljöer” beskriver propositionen hur tillämpningen av EU:s ramdirektiv för vatten kan hota kulturmiljöer som kvarnar, smedjor, vattenkraftverk, industrier eller flottningslämningar som ”många gånger höga kulturhistoriska värden”. Skrivningarna är en tydlig och viktig viljeyttring från regeringens sida att vattenmiljöernas kulturvärden måste värderas högre: ”Regeringen anser att det är centralt att fortsätta utveckla kunskapsunderlag, metoder och vägledning för god avvägning och ömsesidig hänsyn mellan naturvård, kulturmiljöarbete och energifrågor i arbetet med de regelverk och politiska mål som kopplar samman vattenvårdsåtgärder, kulturmiljöfrågor och energimål.” Just betydelsen av en samordning av olika verksamhetsområden
Samtidigt saknas konkreta förslag om möjligheten att utveckla ekonomiskt stöd till ideella organisationer och enskilda som bedriver vattenverksamheter. Miljö- och energidepartementet proposition ”Prövning av vattenverksamheter” om en ny vattenlag är aviserad till juni 2017. Denna kommer ha mycket stor betydelse i frågan om vattenverksamheterna. Se bland skrivelsen från Sveriges hembygdsförbund 17 februari 2017 och Riksantikvarieämbetets rapport Kulturmiljöer vid vattendrag från juni 2016.