I industrihistoriens tecken:
Kulturarvsdagar 11, 12 & 13 september

I år firas Kulturarvsdagen den 13 september – med Lilla Kulturarvsdagen 11-12 september. Årets tema är "Människors värv och verk – en resa i industri- och teknikhistoria”. Under Kulturarvsdagarna deltar lokala arrangörer med olika aktiviteter för allmänheten, runt om i hela landet.

Riksantikvarieämbetet samordnar evenemanget och på deras webbplats kan man både se vilka arrangemang som är på gång. Arrangemangen presenteras landskapsvis från en Sverigekarta.

Bland många, många andra deltar även två av de miljöer som fått utmärkelsen Årets industriminne:
Grimetons radionstation (1997). Visningen Radiostationen 1939 – en visning i krigets spår börjar 14.30 den 14 september.
Kalklinbanan (2003). Flera spännande arrangemang såväl 12 som 13 september.

KAD_bildspel_2015_webb
Gjuteriet, Hylténs industrimuseum. Foto: Riksantikvarieämbetet. Bengt A Lundberg (CC BY)

* * *

Kulturarvsdagen är en del av European Heritage Days som firas i 50 länder under september månad. Varje land väljer sitt eget tema, men en lång rad har valt industri- och teknikhistoria som sitt huvudtema, andra som ett deltema. För Europa presenteras arrangemangen efterhand på www.europeanheritagedays.com, land för land.

European Heritage Days instiftades av Europarådet 1991. Men redan 1988 anordnade Sverige sitt första "Öppet hus” som det först kallades och därefter Kulturhusens dag fram till 2009. I år är det exakt 20 år sedan dåvarande Kulturhusens dag 1995 hade Industri & hantverk som tema. Här kan du ladda ned den skrift som Riksantikvarieämbetet lät publicera inför evenemanget: Jan af Geijerstam (1995). Industri & hantverk. Stockholm: Riksantikvarieämbetet.