Lessebo handpappersbruk hyllat

P1050708

Vid en högtidlig ceremoni fredagen 10 juni överlämnade landshövding Kristina Alsér utmärkelsen Årets industriminne 2016 till Lessebo handpappersbruk och pappersbrukets vd Louise Thörsman.

Talare vid prisutdelningen, på plats i Lessebo, var förutom landshövdingen även kommunalrådet Monica Widnemark, Lessebo kommun, Göran Johansson, styrelseordförande i Lessebo bruk AB som driver maskinpappersbruket i Lessebo och SIM:s ordförande Jan af Geijerstam. Bruksorkestern KostaOktetten spelade och själva överlämnandet ackompanjerades av ett fanfar på glastrumpet.

Omfattande program

I samband med ceremonin hade Svenska industriminnesföreningen, i samarbete med handpappersbruket och Lessebo kommun, ordnat ett omfattande program. Under fredagsmorgonen guidade Øistein Vedahl, platschef vid Lessebo bruk, gästerna på maskinpappersbruket. Under eftermiddagen höll handpappersbruket öppet hus med guidningar och var och en som ville hade möjlighet att själv prova på att tillverka papper.

Vid ett seminarium på eftermiddagen hölls tre föredrag. Bo Liljedahl, f.d. pappersmakare och Rolf Bengtsson från Lessebo hembygdsförening talade om pappersbrukets betydelse för Lessebo och om hembygdsföreningens arbete. Tredje talare var Helene Sjunnesson, tidigare forskningschef vid Tekniska museet i Stockholm, som berättade om handpappersbrukens historia i Småland med utgångspunkt från boken Papper och massa i Småland: Handpappersbruken (Sjunnesson, Nisser & Houltz 2015). Dagen avslutades med att Rolf Bengtsson och andra representanter för Lessebo hembygdsförening guidade genom bebyggelsen i riksintresset Lessebo.

Besök i Kosta

Under lördagen besökte deltagarna i SIM:s program glasbrukssamhället Kosta. Kommunalrådet Monica Widnemark och Heidi Vassi, länsantikvarie i Kronoberg gav en utförlig och mycket uppskattad introduktion till Bruno Mathssons glashus, ett bostadsradhus för anställda vid glasbruket som byggdes 1956 och blev byggnadsminne 2007 efter omfattande renoveringar. Under dagen besökte gruppen även glasbrukets utställningshall, nyrenoverade Folkets hus och det f.d. kommunalhuset i Kosta. Alla byggda under glasbrukets glansperiod och viktiga representanter för den moderna arkitekturen och formgivningen även på det nationella planet.

Svenska industriminnesföreningens fullständiga motivering

Lessebo handpappersbruk i Lessebo kommun tilldelas utmärkelsen Årets industriminne 2016 för bevarandet av ett unikt kulturarv genom varsam förnyelse och modernt entreprenörskap.

Lessebo har tillverkat papper för hand sedan 1693, men räknar sin tillkomst från 1719 då pappersbrukets verksamhet privilegierades av kommerskollegium. Idag är Lessebo det enda kvarvarande av runt 150 handpappersbruk som funnits i Sverige och ett av få i Europa som är i kommersiell drift. Det är också ursprunget till det närliggande maskinpappersbruket och har utvecklats i symbios med detta under lång tid, men är nu ett självständigt företag.

Pappret framställs ark för ark med yrkeskunskap som förmedlats genom generationer. Tillverkningen sker med traditionella redskap och hundraåriga maskiner i en välbevarad stenbyggnad från 1897. Råvaran är textil och pappret har brukets välkända vattenmärken. Sortimentet består av bland annat skrivpapper, kort, kuvert och akvarell- och koppartryckspapper. Bruket är en omistlig del av den lokala kulturmiljön och en vital aktör i den småländska besöksnäringen.