Erik Stenvall samlar på bandtraktorer. Titeln på hemsidan, skriver han, kan tyckas vara en något underlig formulering. Men han intygar att man efter att ägnat lite tid åt hemsidan kommer även ni att känna magin kring dessa maskiner.
Bolinder Munktell är en traktor- och maskintillverkare från Eskilstuna som bildades år 1932 genom en sammanslagning av de båda mekaniska verkstäderna Bolinders och Munktells. Detta är en hemsida om Bolinder-Munktell och deras traktorer.
Från 1980-talet och framåt genomfördes ett stort antal forsknings- och
”gräv-där-du-står-cirklar” med arbetarhistorisk inriktning runt om i landet. Deras material utgör idag en ovärderligt källa till
industriarvets historia. Centrum för Arbetarhistorias databas över sådana cirklar finns nu på plats. Man arbetar kontinuerligt med att lägga in nya cirklar och komplettera uppgifterna om cirklarna.
Två viktiga böcker för rörelsen var Sven Lindqvist (1978). Gräv där du står. Hur man utforskar ett jobb och Gunnar Sillén (1977). Stiga vi mot ljuset: om dokumentation av industri- och arbetarminnen.
En rapport och utförlig översikt för den skånska livsmedelsindustrins historia och industriella arv. Finns att ladda ned i sin helhet. Borg, Henrik (2005). Den skånska livsmedelsindustrin – projektrapport inom Skånes industriella arv". Regionmuseet Kristianstad. Rapport 2005:64.
Ett virtuellt museum över elektrisk "prylhistoria". Elmuseet är ett hobbyprojekt som hade premiär 2000 och är under långsam men ständig utveckling. Här finns massor med information och mer är på väg.
Grunden till dagens Upplands Väsby norr om Stockholm lades
med järnvägsstationen Väsby 1866 och vid 1900-talets början med
industrierna Wäsby Verkstäder och AB Optimus. Wäsby Verkstäder blev senare en del av en
Svenska Metallverkens, senare Gränges med stora
verkstadshallar och lagerlokaler. Inför en rivning dokumenterades området av Stockholms läns museum.
Sundström, Lisa (2009). Kvarteret Messingen. Byggnadsdokumentation inför rivning av industribebyggelsen i kvarteret Messingen, Hammarby socken, Upplands Väsby kommun, Uppland. Stockholms läns museum, Rapport 2009:14
En webbplats som vill visa de kanaler som finns, funnits och planerats i främst de nordiska länderna, och att ge en vink om dessa kanalers historia.
För dig som gillar äldre teknik. Allt från råoljemotorer till gamla industrimiljöer.
Under två år, 2004-2005 genomförde Västergötlands museum projektet ”Silos – modernismens agrara minnesmärken” i nära samarbete med Regionmuseum Västra Götaland. Projektet innefattade kartläggningar av anläggningarna samt djupstudier av två anläggningar. Historik ingår som en del av arbetet liksom intervjuer med allmänhet och politiker. Ladda ner slutrapporten.
Silos. Modernismens agrara minnesmärken. Silobyggnader i Dalslands och Västergötlands slättbygder. Västergötlands museum och Regionmuseum Västra Götaland Rapport 2006:13.
En sida om den svenska tobakshistorien.
En sida av Leif Kuhlin, om vattenkraft i Sverige. Massor med information.
Projektet Ådalen i förändring har haft som en uppgift att utveckla metoder för att beskriva de förändringsprocesser som ägt rum i Ådalen samt digitalt tillgängliggöra de arkivkällor som finns att tillgå.
Databas över Sveriges Arbetslivsmuseer.
Bebyggelseregistret, BBR, är ett nationellt register med information om det byggda kulturarvet. Här ryms allt från timmerstugor och gamla industrimiljöer till modern stadsbebyggelse.
Bruksmiljöer kan delas in på många olika sätt. Produktionsmetoder är ett sätt. Geografiskt är ett annat. Kulturellt och historiskt är ytterligare sätt att dela in miljöerna. Här har man påbörjat en wikipedia i ämnet.
Här finns uppgifter om olika fartygs historia och öden.
I Riksantikvarieämbetets Fornsök kan du söka information om äldre tiders gravplatser, boplatser och arbetsplatser. Här finns uppgifter om lämningar såväl på land som under vatten. Du hittar information om runstenar, hällristningar, gruvor, torp, avrättningsplatser, skeppsvrak m.m.
Industrisemesters blogg med massor av Industrihistoria och tips på besöksmål!
I Kringla kan du söka i flera av Sveriges museers och arkivs samlingar. Här hittar du information om fornlämningar, byggnadsminnen, kyrkor, föremål och fotografier.
Vardagstryck innefattar reklam- och informationsmaterial från företag, institutioner, organisationer och föreningar.
Listor, register, inventeringar internationellt
Historic American Buildings Survey/Historic American Engineering Record/Historic American Landscapes Survey, 1933-Present
Tjeckisk databas med Industriella byggnader.
En dansk ordbok för tekniska och språkliga ord som rör de danska väder- och vattenkvarnarna, deras många delar och funktioner.
En wikipediasida med uppgifter om världens väderkvarnar.