Branscher och företagshistoria
Den här webplatsen beskriver Arlas historia från grundandet och fram till fusionen med MD Foods år 2000.
En sida om Bröderna Nobels verksamhet i Ryssland från tidigt 1870-tal till likvidationen 1969.
Opinionsbildande småföretagarförening som arbetar för att förbättra småföretagarnas villkor.
En webbplats om handelns historia framtagen av Centrum för Näringslivshistoria i samarbete med Hakon/Ica
Handelns Utvecklingsråd är en av Sveriges största finansiärer av handelsforskning. 20 miljoner kronor betalas årligen ut till olika forskningsprojekt. Syftet är att öka kunskapen om handel, till nytta för handelsföretag, anställda inom handeln och kunder.
Nationell organisation för Sveriges handelskamrar.
En webbplats om Ica:s historia skapad för ICA och ICA-handlarnas förbund/Hakon Invest av Centrum för Näringslivshistoria.
Grunden för den svenska fackföreningsrörelsen las under 1800-talets andra hälft, men föreningsrättsstriderna fortsatte in på 1900-talet. En märkespunkt var när Landsorganisationen, LO, bildades 1898.
Idag finns ytterligare två centralorganisationer TCO (Tjänstemännens centralorganisation, 1944) och SACO (Sveriges Akademikers centralorganisation, 1947). Utvecklingen för de anställdas organisationer speglar samhällsutvecklingen, framför allt tjänstesektorns kraftiga tillväxt. I förteckningen här nedan har vi placerat huvudorganisationerna allra först. De förbund som har närmast koppling till industriell verksamhet kommer därnäst, därefter olika servicefunktioner, bank och finans, utbildning, vård rättskipning och försvar, samt media och kultur.
Landsorganisationen bildades 1898 som en sammanslutning av fackföreningar i Sverige. De första kraven LO ställde var åtta timmars arbete, åtta timmars vila och åtta timmars fritid. Det mesta som rör LOs historia finns samlat på Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek. Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek drivs av en fristående stiftelse som har staten, LO och Socialdemokraterna som huvudmän.
Kring sekelskiftet 1900 var Sveriges Allmänna Folksollärarförening det största förbundet för tjänstemän. Förbunden för de offentligt anställa tjänstemännen bildade Tjänstemännens centralorganisation, men det var egentligen 1944 som TCO bildades 1944 genom en sammanslagning av "det gamla Tco" och Daco, De anställdas Centralorganisation, på den privata sidan.
Ursprunget till Saco (Sveriges akademikers centralorganisation) uppstod under första hälften av 1900-talet, som ett resultat av ett engagemang i studiefinansieringsfrågan bland studenter. SYACO (Sveriges Yngre Akademikers Centralorganisation) bildades 1943. År 1947 akademikerorganisationen Saco för både studerande och yrkesverksamma.
År 1888 organiserade sig skomakargesällerna, som så småningom blev Beklädnads och samma år bildades Svenska Jern- och Metallarbetareförbundet. Sedan 2006 är flera av de stora LO-förbunden inom
tillverkningsindustrin sammanslagna inom Industrifacket Metall med medlemmar från
vitt skilda områden, alltifrån glasbruk och läkemedelstillverkning till
gruvor och verkstadsindustri.
Pappers bildades 19209 av arbetare inom pappers- och pappersmasseindustrin.
År 1896 bildades ett landsomfattande förbundet för Sveriges bageriarbetare. 1922 fick förbundet namnet Svenska livsmedelarbetareförbundet.
GS, Fackeet för skogs-, trä- och grafisk produktion är Sveriges både äldsta och yngsta fackförbundet. Typograferna i Stockholm bilade 1846 det som räknas som Sveriges allra första fackförening. 2009 bildades GS, genom en sammanslagning av Grafiska fackförbundet Mediaförbundet och Skogs- och Träfacket.
Skogs- och lantbrukstjänstemannaförbundet, SLF, organiserar tjänstemän inom lantbruk, virkesmätning, golf, naturbrukgymnasier, Studiefrämjandet, Jägareförbundet samt ungdomsverksamhet.
1861 bildades en föregångare till Svenska Teknologföreningen, STF. 1954 bildades Civilingenjörsförbundet, CF, och 1974 gick CF samman med STF. Föregångaren till Ingenjörsförbundet var Tekniska Läroverkens Ingenjörsförbund, TLI, som bildades 1941. 1989 bytte TLI namn till Ingenjörsförbundet. Sveriges Ingenjörer bildades 2007 som en sammanslagning av Civilingenjörsförbundet (CF) och Ingenjörsförbundet.
Svenska Träarbetareförbundet bildades 1889. Sextio år senare, 1949, gick trä-, betong-, rör-, och anläggningsarbetarna samt några mindre yrkesgrupper in i ett gemensamt byggnadsförbund. 1961 gick även Murarförbundet med i Byggnads.
Elektrikerförbundet bildades 1906. Från början var medlemskåren installationselektriker, men utökades till att omfatta linjemontörer och kraftverksmaskinister, hissmontörer och senare radio- och TV-tekniker och IT-tekniker.
Svenska Målareförbundet bildades 1887 och är det äldsta nu verksamma fackförbundet i Sverige. Det organiserar i princip samma yrkesgrupper nu som då, fast dagens billackerare kallades vagnsmålare och målade hästdroskor och andra hästdragna vagnar.
Transport bildades 1897 i Stockholm. Idag har förbundet cirka 62 000 medlemmar inom flera olika branscher.
Civilekonomerna är ett fackförbund och en intresseorganisation i Sverige för civilekonomer. Föreningen Sveriges Taxeringsrevisorer (FST) 1937. 1948 gick föreningen med i Saco och 1954 gick FST in som en sektion i Civilekonomer i Allmän Tjänst (CIAT), som 1968 ombildades till Civilekonomernas Riksförbund (CR). 1991 blev namnet Civilekonomerna.
Akademikerförbundet SSR bildades 1958 då cirka 300 socionomer lämnade sina förbund i TCO för att bilda Sveriges Socionomers Riksförbund och söka medlemskap i Saco.
År 1904 bilades det som blev föregångaren till dagens ST, Extra ordinaries förening. Förbundet organiserar anställd inom statliga myndigheter och bolag, universitet, högskolor och statliga bolag.
Förbundet organiserar del-och heltidsanställda fastighetsarbetare vid bostadsföretag och städare och fastighetsskötare anställda i entreprenadföretag och i egen regi. Bland medlemmarna finns också fönsterputsare, Folkets Hus-personal m.fl. År 1936 bildades Svenska fastighetsarbetareförbundet, som 1966 fick sitt nuvarande namn.
Efter en rad försök att organisera anställda på hotell, restauranger mm bildades Sveriges hotell- och restaurangpersonals förbund 1918. Förbundet bytte namn till det nuvarande 1961.
Naturvetarna bildades 2009 och organsierar bl.a. agronomer, arbetsmiljöingenjörer, biologer, biomedicinare, biomedicinska analytiker, datavetare, dietister, fysiker, geovetare, hippolog, hortonomer, jägmästare, kemister, landskapsingenjörer, lantmästare, matematiker, meteorologer, miljövetare m.fl.
Saco-förbundet Trafik och Järnväg, TJ, dem som har gymnasieutbildning eller högre utbildning med administrativ, teknisk eller arbetsledande funktion vid företag med verksamhet inom väg-, sjö- eller spårtrafik.
Svenska Postförbundet bildades 1886 och 1937 gick Postförbundet gick ihop med Järnvägsmannaförbundet, Teleförbundet och övriga statstjänarförbund i Statstjänarkartellen.
1970 bildades Statsanställdas Förbund som 1995 bytte namn till SEKO – Facket för Service och Kommunikation.
SRAT bildades 1968. Då fungerade SRAT (SR:s Allmänna Tjänstemannaförbund) som en samarbetsorganisation av små och medelstora föreningar inom Statstjänstemännens Riksförbund (SR). Flera av föreningarna bildades långt tidigare. SR och SACO (Sveriges Akademikers Centralorganisation) gick 1975 samman och bildade Centralorganisationen SACO/SR som 1992 bytte namn till Saco. 1992 ändrade SACO/SR:s Allmänna Tjänstemannaförbund namn till SACO:s Tjänstemannaförbund SRAT. I juni 2003 beslutades åter om namnändring till enbart SRAT.
Kommunalarbetareförbundet bildades 1910. Med över 500 000 medlemmar är Kommunal idag Sveriges största fackförbund.
Sveriges Arkitekter, som organiserar arkitekter, inredningsarkitekter, landskapsarkitekter och
planeringsarkitekter, bildades 2002. Samtidigt upplöstes organisationerna Svenska Arkitekters Riksförbund (SAR), Svenska Inredningsarkitekters Riksförbund (SIR), Landskapsarkitekternas Riksförbund (LAR) (som före 1970 hette Föreningen Svenska Trädgårds- och Landskapsarkitekter) och Fysiska Planerares Riksförbund (FPR) samt fackförbundet ArkitektFörbundet.
Unionen grundades 2008 genom en sammanslagning av fackförbunden HTF (handelstjänstemän) och Sif (industritjänstemän). Unionen är Sveriges största fackförbund för tjänstemän och organiserar cirka 500 000 medlemmar.
Vision är en facklig organisation för offentligt och privat anställda med anknytning till kommun, landsting och kyrka. Förbundet hette fram till 2011 Sveriges kommunaltjänstemannaförbund (SKTF). Det organiserar även verksamma inom bolag och stiftelser på det kommunala området samt inom Svenska kyrkan och ekumeniska organisationer.
Försäkringstjänstemannaförbundet grundades 1919 och ändrade namn till Facket för försäkring och finans (FTF) 2002. Det är det största fackförbundet inom försäkringsbranschen.
Svenska bankmannaföreningen startades 1887 och fick sitt nuvarande namn 1994. Finansförbundet är därmed ett av Sveriges äldsta fackförbund.
Lärarförbundet har föregåtts av en rad olika organisationer för lärare. Till de äldsta hör de föreningar för folkskollärare som 1880 gick samman och bildade Sveriges Allmänna folkskollärarförening. Lärarförbundet bildades genom en sammanslagning av Svenska Facklärarförbundet och Sveriges lärarförbund 1991.
Lärarnas Riksförbund har sitt äldsta ursprung år 1884 då Svenska Lärarsällskapet bildades och som 1913 ombildades till Läroverkslärarnas Riksförbund. 1964 ändrades namnet till Lärarnas Riksförbund, som har medlemmar grundskolans högstadium, gymnasiet och på universitet och högskolor.
Svenska folkhögskolans lärarförbund, SFHL, är ett fackförbund för anställda inom folkhögskolor.
Sveriges skolledarförbund grundades 1966.
SULF bildades 1984 genom en sammanslagning av Sveriges universitets- och högskoleanställdas förbund (SUHAF) och Universitetslärarförbundet (ULF).
Farmaciförbundet grundades 1931 som Sveriges tekniska apotekspersonals förbund och fick sitt nuvarande namn 1995.
Sveriges Farmacevtförbund, SFF, grundades 1903 och organiserar personer med avlagd examen eller studier till apotekare, farmacie magister, receptarie eller farmacie kandidat.
Sveriges läkarförbund bildades 1903.
Sveriges psykologförbund grundades 1955 och är de svenska psykologernas fack- och yrkesförbund.
Sveriges Tandläkarförbund är en den odontologiska professionens organisation i Sverige.
Sveriges Veterinärförbund grundades 1860.
Svenska Barnmorskeförbundet var Sveriges första kvinnliga yrkesförening och bildades 1886. SHSTF, Svenska hälso- och sjukvårdens tjänstemannaförbund, bildades 1977 av Svenska sjuksköterskeföreningen (SSF), Svenska Laboratorieassistentföreningen (SLF), Medicinsk-tekniska assistentföreningen (MAF) och Svenska Barnmorskeförbundet (SBF). År 1998 bytte man namn till Vårdförbundet.
Försvarsförbundet bildades 1919, som fram till 2001 hette Försvarets Civila Tjänstemannaförbund (FCTF), organiserar verksamma inom försvaret och närstående verksamhetsområden, exempelvis Försvarets materielverk, Rekryteringsmyndigheten och FRA.
Sveriges Juristförbund bildades 1947, som 1969 gick samman med samhällsvetarförbundet och bildade Jurist- och samhällsvetarförbundet, förkortat JUS. Förkortningen ändrades 1979 till Jusek för att markera ekonomernas tillhörighet.
Officersförbundet är fackförbundet för Sveriges soldater, sjömän och officerare.
1901 bildades en kamratförening bland poliser i Göteborg och 1903 togs initiativet till att bilda Svenska Polisförbundet.
TULL-KUST organiserar tjänstemän anställda i tullverket och kustbevakningen. Förbundet grundades 1899 under namnet Sveriges tullvaktbetjentes förening (STBF). Det nuvarande namnet antogs 1991.
Svenska prästförbundet bildades 1954 genom en sammanslagning av Sveriges Yngre Prästers förbund (1944) och Allmänna Svenska Prästföreningen (1903). År 1979 blev namnet Svenska Kyrkans Personalförbund och 1998 Kyrkans Akademikerförbund (KyrkA).
DIK (från dokumentation, information och kultur) grundades 1972 och organiserar högskoleutbildade personer som arbetar inom kultur- och kommunikationsbranschen samt logopeder.
DIK ingår i Sveriges akademikers centralorganisation (Saco).
Svenska musikerförbundet bildades 1907 och organiserar professionella musiker, artister, upphovsmän, ledare, studio- scenpersonal och pedagoger inom alla genrer på musikområdet.
Sveriges Yrkesmusikerförbund, SYMF, bildades 1984 av och för yrkesverksamma musiker och sångare. Medlemmar i SYMF arbetar i huvudsak i symfoniorkestrar, på operahus, länsteater- och länsmusikavdelningar samt musikteatrar och privatteatrar.
Teaterförbundet bildades 1894 och är idag är en fack- och yrkesorganisation för professionellt yrkesverksamma upphovsmän, artister, tekniker, administratörer och studenter inom scen och film.
Arbetsgivarnas organisationer
Arbetsgivarna har fem centralorganisationer med Svenskt Näringsliv som den allra största inom industrisektorn. Här finns även KFO – Kooperationens Förhandlingsorganisation, KFS – Kommunala Företagens Samorganisation, Statens Arbetsgivarverk och Sveriges Kommuner och Landsting.
Utvecklingen för arbetsgivarorganisationer speglar samhällsutvecklingen, framför allt tjänstesektorns, men även den gemensamma sektorns tillväxt. I förteckningen här nedan har vi placerat de organisationer som har närmast koppling till industriell verksamhet först och därefter olika servicefunktioner.
Svenskt Näringsliv företräder närmare 60 000 små, medelstora och stora företag. Dessa är organiserade i 49 bransch- och arbetsgivarförbund. Förbunden utgör föreningen Svenskt Näringslivs medlemmar.
Arbetsgivarverket är en statlig förvaltningsmyndighet, som sorterar under Socialdepartementet och ansvarar för statliga arbetsgivarfrågor.
Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) är en arbetsgivar- och medlemsorganisation för Sveriges 290 kommuner och 20 landsting inklusive regionerna Gotland, Halland, Skåne och Västra Götaland.
BilSweden är den svenska branschorganisationen för tillverkare och importörer av personbilar, lastbilar och bussar. Organisationen bildades 1941.
Byggmaterialindustrierna är en branschförening för alla företag som tillverkar byggmaterial – från bergkross till målarfärger och allting
däremellan som stommar, stomkomplettering, inredning och ytskikt. Byggmaterialindustrierna har funnits i nuvarande form sedan 2008.
Byggnadsämnesförbundet (BÄF) är arbetsgivarorganisationen för företag som tillverkar produkter för främst byggnadsändamål såsom betong, betongvaror, cement, gipsskivor, grus, isolering, kalk, keramiska artiklar, lättbetong, makadam, takmaterial, tegel m.m. samt buteljglasindustrin.
IKEM – Innovations- och kemiindustrierna i Sverige, bildades genom en sammanslagning av Plast- & Kemiföretagen och Industri- och KemiGruppen. Organisationen företräder svenska och utlandsägda företag.
Industriarbetsgivarna är ett servicebolag för Stål och Metall Arbetsgivareförbundet, Skogsindustrierna (arbetsgivardelen), Gruvornas Arbetsgivareförbund och SVEMEK.
Kemisk-Tekniska Leverantörförbundet är en branschorganisation för företag som importerar, tillverkar eller marknadsför kemtekniska konsumentprodukter som kosmetik och hygienprodukter, tvättmedel och rengöringsmedel.
Livsmedelsföretagen (Li) är en arbetsgivar- och branschorganisation som verkar för livsmedelsföretagen.
Läkemedelsindustriföreningen är branschorganisationen för forskande läkemedelsföretag verksamma i Sverige.
Bland SLA:s medlemmar finns företag inom jord- och skogsbruk, trädgård och anläggningsverksamhet, golf och djursjukvård. Många ät mindre företag med bara en anställd, men även storföretag är medlemmar.
Skogsindustrierna är massa-, och pappers- och den trämekaniska industrins (bl.a. sågverkens) bransch- och arbetsgivarorganisation.
Svensk betong bildades 2010 genom en sammanslagning av Svenska Fabriksbetongsföreningen och Betongvaruindustrin.
SBMI organiserar företag som material för att bygga vägar, järnvägar samt för att tillverka asfalt och betong. Råvaran är krossat berg, naturgrus och återvunnet material.
TEKO, Sveriges Textil- och Modeföretag är den gemensamma bransch- och arbetsgivarorganisationen för svenska textil- och modeföretag.
Teknikföretagen företräder företag som säljer tekniska tjänster eller producerar komponenter eller produkter
TMF är bransch- och arbetsgivarorganisationen för hela den träförädlande industrin och möbelindustrin i Sverige.
Återvinningsindustrierna är en branschorganisation för återvinningsföretag.
Almega är Sveriges ledande organisation för tjänstesektorn och består av sju arbetsgivarförbund som representerar ett 60-tal olika branscher: Bemanningsföretagen, Medieföretagen, Tjänsteförbunden, Vårdföretagarna, IT&Telekomföretagen, Samhallförbundet samt Tjänsteföretagen.
Elektriska Installatörsorganisationen EIO är en bransch- och arbetsgivarorganisation för Sveriges el- och teleteknikföretag.
Maskinentreprenörerna (ME) är landets ledande bransch- och arbetsgivarorganisation för maskinentreprenörer.
Plåtslageriernas Riksförbund, PLR,äger Entreprenörföragen, EPF och företräder företag som arbetar med byggnadsplåt, ventilation samt stål- och lättbyggnad.
Sveriges Byggindustrier (BI) är byggindustrins bransch- och arbetsgivarorganisation (bygg-, anläggnings- och specialföretag).
Sveriges Redareförening är en branschorganisation för svensk sjöfartsnäring.
TeknikGrossisternas Arbetsgivareförening representerar företag verksamma inom grossistverksamhet med teknisk inriktning.
Transportgruppen är en samarbetsorganisation inom transportnäringen, motor- och petroleumbranscherna: Biltrafikens Arbetsgivareförbund, Bussarbetsgivarna, Svenska FlygBranschen, Motorbranschens Arbetsgivareförbund, Petroleumbranschens Arbetsgivareförbund, Sjöfartens Arbetsgivareförbund, Sveriges Hamnar samt Transportindustriförbundet.
Visita är besöksnäringens bransch- och arbetsgivarorganisation med medlemmar bland hotell, restauranger, nöjesparker, campingar, vandrarhem och skid- och spaanläggningar.
Försäkringsbranschens Arbetsgivareorganisation (FAO) är försäkringsbranschens centrala arbetsgivarpart
VVS Företagen är en bransch- och arbetsgivarorganisation för företag verksamma inom VVS samt arbetsgivarorganisation för företag verksamma inom kyla, industrirör, ventilation och teknisk isolering.
Arbetsgivarföreningen KFO (tidigare Kooperationens Förhandlingsorganisation) är en arbetsgivarorganisation som förhandlar och sluter kollektivavtal för kooperativa företag, ideella organisationer och folkrörelser.
Kommunala företagens samorganisation, KFS är en arbetsgivarorganisation för svenska företag som ägs av kommuner och landsting eller är helt eller delvis privatägda men arbetar nära kommuner.
Svensk Handel företräder företag inom parti- och detaljhandeln.
Sveriges Managementkonsulter (Swedish Association of Management Consultants – SAMC) är en branschförening som företräder managementkonsultföretagen och dess konsulter . Föreningen bildades 1967.