Dessa har ofta vackra och utförliga hemsidor där du hittar mer information om såväl besöksmål och aktiviteter som boende och mat. Här har vi samlat länkar till sådana hemsidor.
Järnrutten välkomnar till resor i järnets Bergslagen. Webbplatsen drivs av Ekomuseum Bergslagen och visar med hjälp av en tydlig och lättanvänd karta till sevärdheter, matplatser, övernattningsmöjligheter och platser för turisinfo.
På Utgångspunkten, som är en webbplats för besöksmål i västra Sverige, kan du under rubriken "veta mer" bland annat läsa mer om Hälleviksstrands varv, fyren Pater Noster (Information om konstruktionen, flytten, renoveringen och återflytten av fyren) och Uddevallavaret.
Ekomuseum Bergslagen är ett nätverk i Dalarna och Västmanland där idag sex kommuner och två länsmuseer samarbetar och tar ett gemensamt ansvar för sin industrihistoria.
Malung är känt för sin skinnindustri. Den som vill få en bild av Malungs skinnindustri som helhet bör besöka hemsidan Skinnindustrin i Malung. Den innehåller en rikedom av material, bl.a. en karta med de tidigare skinnindustrierna, ljudupptagningar, filmer, marknadsföringsmaterial med mera.
Järnriket Gästrikland är en samordning för de industrihistoriska besöksmålen i Gästrikland och startade 1989.
Ett av de få län som har gjort en omfattande industriminnesinventering och dessutom publicerat den. Med den in handskfacket kan bilresan få oväntat spännande utflykter!
Ett samarbete Regionmuseet i Kristianstad och Skånes hembygdsförbund resulterade i en speciell hemsida ägnad cirka femton mindre industrimuseer i nordöstra Skåne, däribland Hässleholms filfabrik och 2011 års mottagare av utmärkelsen Årets industriminne, Strömsborgs Ullspinneri.
Vallonbruk i Uppland är en ideell förening som arbetar för att bevara, beskriva, utveckla och marknadsföra de uppländska vallonbruken.
Filipstads Bergslag har en ambitiös sida med mycket information.
Detta är en presentation av industriella kulturarv i Västra Götaland. Det är en portal för Västra Götalandsregionen (Västergötland, Bohuslän och Dalsland). En del i ett regionalt uppdrag som syftar till att samordna och utveckla det industrihistoriska arbetet i regionen.
Jan-Eric Karlström i samarbete med Holmen Skog AB, Kultur och Fritid i Finspång, Hällestads Hembygdsförening och Historieportalen/Kulturarv Östergötland berättar här om svunna tider från Finspångstrakten, om folket som jobbade där i skogen, i gruvorna och på bruket.
Kulturarv Östergötland är en regional verksamhet med ekonomiskt stöd från Regionförbundet Östsam. Syftet med verksamheten är att på ett spännande och modernt sätt tillgängliggöra den östgötska historien.