På Arbetets Museum finns en databas med länkar och information om landets arbetslivsmuseer, länk till denna hittar du också i högerspalten.
Med arbetslivsmuseum avses sådan verksamhet som har till syfte att bevara och gestalta en arbetsplats kulturhistoriska värden, såväl fysiska som immateriella, inom privat eller offentlig sektor och som är eller avses att bli tillgänglig för allmänheten. Här nedan länkar vi till några av dessa.
Industrimuseum Gnosjö är ett samarbete mellan flera industrihistoriska verksamheter i Gnosjö kommun. De visar den historiska bakgrunden bakom den berömda Gnosjöandan.
Ångslipen vid Gefle Varv anlades 1883 intill Gavleåns utlopp i Östersjön. Slipspelet användes temporärt fram till 1950 – 60-talet och hade sedan dess fallit i glömska. Rosthögen är nu helt återställd och går helt perfekt!
Iggesunds bruk, Strömbackas stångjärnssmedja och Movikens masugn är några av de industrimiljöer som presenteras på denna hemsida.
Den rekonstruerade medeltida mulltimmerhyttan i Norberg, Nya Lapphyttan, är en kopia av en av de äldsta industriella anläggningarna i Sverige - Lapphyttan utanför Norberg, som härstammar från 1100-talet.
En orörd 1700-tals gruvmiljö kan upplevas i Loos Koboltgruva. I den ståtliga och särpräglade timmeröverbyggnaden visas bildspel och utställningar. Här kan du ta dig ner i underjorden efter gångbanor och trappor, förflyttas 250 år tillbaka i tiden.
Här finns information om Motalas industrihistoria och förhoppningsvis kommer framöver även lite info om öppettider och priser till själva Motala Industrimuseum.
175 års svensk industrihistoria: på Munktellmuseet i Eskilstuna kan du bland annat se den första svenska traktorn från 1913 och den första hjullastaren från 1954. Dessutom hittar du världens först serietillverkade ramstyrda dumper med det svenskklingande namnet "GrusKalle".
På Åvägen 15 i stadsdelen Gårda, i centrala Göteborg, finns en fabrik där nästan ingenting har förändrats sedan sekelskiftet. Fabriken ser fortfarande ut som vilken fabrik som helst i början av 1900-talet. Produktionen upphörde i november 1977. Personalen stängde av maskinerna och gick hem, och precis så som fabriken såg ut då, ser den ut idag.
Rubens maskinhistoriska samlingar är en av Sveriges mest intressanta i sitt slag och värt ett besök. Ångmaskiner och lokomobiler är favoriterna men här finns även en hel del annat. På sin blogg säljer, byter och efterlyser Tore maskiner med historia.
Ryttarens torvströfabrik är en väl sammanhållen verksamhetsmiljö med ursprung från tidigt 1900-tal med fabrik, maskinhus, arbetarbostäder med ekonomi-byggnader, sågverk, torvmossar och smalspårig torv-bana med lok och vagnar. Fabriken och torvbanan är fortfarande i funktionsdugligt skick.
En av världens kanske bäst välbevarade gruvmiljöer. I den underjordiska storslagna miljön är allt är skapat av människors händer.
Smalspåret i Hultsfred AB (SH) är ett ideellt drivet bolag som arbetar på kulturhistoriska grunder med att bevara och upprusta den smalspåriga bansträckan Åseda−Hultsfred och verka för att denna används för olika trafikändamål i form.
Här värnar man WFJ - ovanligt gammal järnväg vid Vättern - Sveriges äldsta bevarade 891 mm-bana.