Det här är ett intressant gäng entusiaster. De har dykt ner i de flesta gruvor i Sverige och är otroligt seriösa, bland annat med häftiga projekt och planer i Tuna-Hästbergs gruvor.
Beckholmens Dockförening med säte i Stockholm räddar och bevarar det seglande kulturarvet.
Ett ideellt projekt. Här finner du fakta, bilder och historik om gruvdriften i Sverige. Tyngdpunkten ligger på Bergslagen, men andra bergsbruksområden kommer att finnas med. Likaså ligger inriktningen i första hand på 1900-talets gruvdrift, i synnerhet den senare delen av seklet.
Intresseföreningen Bergslaget arbetar med att positionera och stärka Bergslagen nationellt och internationellt. Föreningen företräder Bergslagens intressen mot organisationer, myndigheter och företag i frågor som är av betydelse för den framtida utvecklingen och tillväxten i regionen.
Båthistoriska riksförbundet (BHRF) är ett riksförbund för svenska veteranbåtsföreningar av skilda slag. Riksförbundet arbetar för bättre villkor och förutsättningar för det flytande kulturarvet.
FFIJ är en samverkansorganisation för industrihistoriska anläggningar och är öppen för juridiska och fysiska personer som medlemmar.
En förening för att skapa nätverk och bygga upp kunskap om Skånes omvandling under industrialismen och om liv och arbete i det industrialiserade samhället.
Föreningen Skånska Möllor verkar för bevarandet av de skånska möllor som ännu finns kvar.
GHS bildades år 1984 av ett antal personer med intresse för gjuteriteknikens historia och utveckling. Sällskapet har idag ca 240 personliga medlemmar och 26 företag som stödjande medlemmar.
Ett samarbete mellan Härnösands kommun och Länsmuseet Västernorrland
Föreningen Industrihistoria i Väst är till för alla som är intresserade av industrisamhällets historia i VästSverige. De vill vara en plattform för diskussion kring industrisamhällets historia, dess minnen och miljöer samt betydelse för framtiden. Här finns bland annat en industrihistorisk arkivguide.
Industrihistoriska föreningen i Västerås arbetar för att fördjupa kunskapen om industrihistoriska kulturarv i Västeråstrakten med omnejd. Föreningen skildrar förändringar i industrin och samhället och belyser den utveckling som skett. Man gör materialet åtkomligt för kommande generationer.
Institutet arbetar med tidig teknikhistoria. De intresserar sig för forntida och förindustriell teknik, framför allt i de subarktiska och norra barrskogsområdena.
John Ericsson Sällskapet är en ideell förening,vars ändamål är att bevara och hedra minnet av ingenjören och kaptenen John Ericsson och dennes livsgärning i Sverige, England och Amerika samt att uppmärksamma och levandegöra den betydelse denna haft och har för goda inter-nationella relationer.
Järnvägshistoriska Riksförbundet (JHRF) är en ideell och politiskt obunden sammanslutning av ideella föreningar och andra organisationer vilka främjar intresset för järnvägar och spårvägar, t.ex. genom bevarande och levandegörande av fordon, föremål och miljöer av historiskt intresse, samt forskning och informationsverksamhet
Motorhistoriska Riksförbundet/MHRF är en politiskt obunden och ideell sammanslutning av 171 svenska föreningar som verkar för bevarandet av tekniskt och historiskt intressanta motoriserade landsvägsfordon och för främjandet av förståelsen för, och kunskapen om, motorismens historia. MHRF:s medlemsföreningar har tillsammans drygt 94 000 medlemmar.
MRO är en sammanslutning av
Sveriges museibanor, dvs föreningar vars syfte är att
restaurera, eller rekonstruera, och i drift visa en fullt fungerande
äldre järnväg, eller spårväg.
Föreningens uppgift är att främja bevarandet av teknikhistoria med järnvägsanknytning och att i driftdugligt skick till eftervärlden bevara ett representativt urval järnvägsfordon från i huvudsak 1930- till och med 1950-talet.
SFF är en ideell förening som grundades 1961 och är Sveriges största flyghistoriska organisation med 6000 medlemmar - flyghistoriker, flyghistoriskt intresserade eller flygintresserade i största allmänhet.
Svenska Fyrsällskapet har en informationsrik sida om fyrar och fyrteknik.
Svenska nationalkommittén för teknik- och vetenskapshistoria (SNTV) arbetar för att främja och förmedla kunskap om teknik- och vetenskapshistorisk samt medicinhistorisk forskning i Sverige. Vartannat år arrangerar kommittén en konferens, de teknik- och vetenskapshistoriska dagarna. Kommittén har ledamöter från flera av landets universitet, högskolor och museer.
SRHF är en internetbaserad ideell och opolitisk förening vars huvudsyfte är att samla, sprida och ta tillvara teknikhistorisk kunskap.
Sveriges Segelfartygsförening, SSF, organiserar idag 65 segelfartyg - slupar, jakter, galeaser, skonare, ketchar med flera. Föreningen verkar för att bevara det unika kulturarv som skutorna utgör och för att föra traditionen vidare till nästa generation.
Sveriges Ångbåtsförening bildades 1986 och har som ändamål att främja ångbåtsintresset samt medverka till umgänge och träffar för att sprida ångbåtsägandet och dess glädje genom att: Upprätthålla en aktuell fartyg- och slupmatrikel; Vara behjälplig med teknisk information; Samla föreningens medlemmar och båtar till träffar; Verka för att ångmaterielen hålls i drift; samt Vara behjälplig med materielanskaffning (bytesbörs).
Tågsommar innehåller information om aktiviteterna vid Sveriges alla museijärnvägar. Den uppdateras årligen och finns tillgänglig såväl på nätet som i tryckt form.
En ideell förening för personer med speciellt intresse för äldre förbränningsmotorer, ångmaskiner, veterantraktorer etc
Uddevalla varvs- och industrihistoriska förening bildades år 2009 och har som sin främsta uppgift att dokumentera historien kring tillverkande företag, nya och gamla i alla branscher i Uddevalla kommun.
Uppsala var från 1860-talet fram till 1970-talet en viktig industristad, men för många är industristaden Uppsala och dess historia okänd. Uppsala Industriminnesförening plockar fram detta alltför bortglömda kulturarv, förvaltar och levandegör det .
Vagnhistoriska Sällskapet (VHS) är en ideell organisation med syfte att bevara och utveckla kunskapen om äldre tiders ekipagekultur och väcka intresse för denna. Här inbegripes hästdragna vagnar, slädar och redskap.
Varvshistoriska föreningen i Göteborg vill verka för ett varvsmuseum i Göteborg. Föreningen är öppen för alla som är intresserade av Göteborgs varvens historia.
Varvshistoriska Föreningen i Karlskronas syfte enligt stadgarna är att verka för bevarande av varvets och de varvsanställdas betydelse och historia samt att öka och sprida kunskap därom.
Varvshistoriska föreningen i Landskrona har som syfte att verka för att bevara, öka och sprida kunskap om varvens och de varvsanställdas betydelse och historia. Föreningen bildades 2004. Verksamheten bedrivs bl.a. i form av medlemsmöten samt i studiecirkelform där foton och historisk material scannas och dokumenteras. Studieresor till olika varv och museer anordnas också efter intresse. Föreningen har besökt bl.a. Karlskrona sjöfartsmuseum, Lindövarvet på Fyn och senast City-varvet i Göteborg.
Med denna hemsida vill föreningen visa vad som tilldragit sig på Kockums varv genom åren. Ett antal grupper har sammanställt material som delvis kommer ur det som i dag finns på Malmö Stadsarkiv men har även bidragit med personliga minnen och hågkomster. Särskilt tillgängligt finnes detta i de böcker som utgivits.
Sölvesborgs Varvs "moderna" historia tar sin början år 1918 och avslutas i och med nedläggningen 1981. Här berättas om en epok i Sölvesborg.
Åkerbo Maskinhistoriska förening (ÅMHF) är en ideell förening för alla som är intresserade av kulturhistoriska föremål först då inom lantbruket och gamla föremål som hör den gamla tiden till.
Västerås Ångkraftverk är byggnadsminnet som både bevaras och byggs om till äventyrsbad, hotell m.m. Ångkraftverkets vänner arbetar för bevarandet.
Ölands Kvarnförening arbetar för att bevara Ölands väderkvarnar. Vi grundades 2008 och är en ideell, partipolitiskt och religöst obunden förening.
Östergötlands Flyghistoriska Sällskap är en av Sveriges största flyghistoriska organisationer och har som en av sina huvuduppgifter att ge olika former av stöd till Flygvapenmuseum på Malmen, Linköping.