I Sverige finns minst 6 000 dammar, de flesta ganska små. Dammar har byggts här sedan medeltiden för att driva olika verk som mjölkvarnar och sågar samt för att spara vatten. Flera av dammarna anses nu ha ett kulturhistoriskt värde. Kunskapen om dammar och dammteknik har dock förlorats på många håll. Med medel från Riksantikvarieämbetet har därför en enkel handbok tagits fram där dammar beskrivs från historisk, juridisk, teknisk och praktisk synpunkt.
Inför Kulturhusens dag 1995 lät Riksantikvarieämbetet journalisten och industriarvsforskaren Jan af Geijerstam sammanställa en skrift som introduktion till temat Industri och hantverk. Skriften, som är på 46 sidor, omfattar en allmän text om industrialiseringen och industrisamhället samt korta tematiska introduktioner till olika branscher. Den avslutas med en blick mot framtiden och förteckningar av de byggnadsminnen och riksintresseområden som hade direkt bäring på industriarvet. Ungefär 300 byggnader hölls öppna under Kulturhusens dag 1995. Evenemanget heter idag Kulturarvsdagen.
Den 14-15 oktober 2015 genomfördes konferensen Industrisamhällets landskap – kulturarv, miljö och hållbarhet på Regionmuseet i Kristianstad. Boken är en utförlig och i grunden redigerad dokumentation av konferensen. Dokumentationen kan laddas ned och är fri att sprida. I den digitala versionen är bilderna inte högupplösta. För att beställa den tryckta versionen, gå till SIM:s bokhandel. Klicka i toppmenyn, högst upp i det svarta fältet av sidan.
Den 11-12 oktober 2012 hölls konferensen Industrisamhällets kulturarv i praktik och forskning – nuläge och framtid på Arbetets museum i Norrköping. En fullständig konferensdokumentationen, utgiven av Svenska industriminnesföreningen i samarbete med övriga arrangörer. Dokumentationen kan laddas ned och är fri att sprida. För att beställa den tryckta versionen, gå till SIM:s bokhandel. Klicka i toppmenyn, högst upp i det svarta fältet av sidan.
På uppdrag av Föreningen för Fengersfors Bruks bevarande har Eric Julihn, industrihistorisk konsult, sammanställt en översikt för Fengersfors bruks historia och
formulerat en vision för användningen av oanvända delar av bruket.
Utgångspunkten är ett industrihistoriskt perspektiv. Genomgångar av kunskaps- och bevarandeläget, ett appendix med
kartor och planer samt en utförlig käll- och litteraturförteckning ingår. Rapporten färdigställdes i slutet av oktober 2013.