Längre ned på denna sida har vi sammanställt material som länkar till inventeringar och klassificering av platser som är farliga för miljö och människa. Kartläggningen utförs av länsstyrelserna och Naturvårdsverket samordnar. Det är också dessa myndigheter som fördelar anslag till saneringar och som lämnar riktlinjer för hur saneringen ska utföras. Vi har också sammanställt länkar till några av många exempel på miljöer som sanerats.
Det är företagens ansvar att städa upp efter sig, men i praktiken finns i många fall inte längre någon att ställa till svars. I alla dessa fall får samhället gå in och ansvara för sanering och återställande. Kostnaderna är stora. På en särskild sida, "Sanering" har vi sammanställt länkar till olika aktörer som arbetar med sanering.
Inventeringar, sammanställningar och riktlinjer
Tanken med denna hemsida är att du ska kunna få hjälp när du ska arbeta med ett projekt där en förorenad byggnad ska undersökas eller åtgärdas. Här finns exempelvis under rubriken "dokument" en del litteraturtips och länkar.
Naturvårdsverket är den statliga myndighet som ansvarar för att samordna inventeringen av Sveriges förorenade miljöer, fördela statliga medel till saneringsåtgärder och lämna riktlinjer för hur saneringen ska göras. Målet är en giftfri miljö.
Sveriges geologiska undersökning, SGU, är expertmyndighet för frågor om berg, jord och grundvatten.
Statens geotekniska institut är en myndighet och ett forskningsinstitut. SGI har ett övergripande ansvar för de geotekniska och miljögeotekniska frågorna i Sverige. I deras uppdrag ingår att minska riskerna för ras, skred och stranderosion samt ett ansvar för FoU och kunskapsspridning inom efterbehandling av förorenade områden.
Förorenade industrihistoriska miljöer och deras sanering
I juni 2011 startade ett av Sveriges största miljösaneringsprojekt, som pågick under två år. Ön Beckholmen på Kungl. Djurgården att sanerades på tungmetaller och andra farliga ämnen för att förhindra föroreningar av Saltsjön.
Från sanering till park, i Bengtsfors har ett förfallet industriområde med stora miljöproblem som förvandlats till en spännande pedagogisk park.
För att hantera frågan om efterbehandling av gruvavfall i Falun skapades det som kom att kallas Faluprojektet.
Efter sju sorger och åtta bedrövelser, skriver lokaltidningen, ska äntligen saneringen av det dioxinförgiftade området i Marieberg påbörjas i Kramfors kommun.
Sommaren 2013 startar arbetet med att sanera fabriksområdet i Rydöbruk i Hylte kommun.
Det har nästan gått fyrtio år sedan miljöskandalen med BT Kemis nergrävda gifttunnor briserade i mitten av 1970-talet. Idag handlar det inte bara om att få bort gifterna ur marken. Projektledningen vill också dela med sig av erfarenheterna av saneringsarbetet och berätta om historien för dem som inte var med då.