2007 Drängsmarks ångsåg

Drängsmarks ångsåg, Skellefteå kommun, Västerbottens län är en andelsåg byggd 1895. Verksamheten upphörde i mitt­en av 1960-talet. Såväl såg som maskinhus helt intakt, med ursprunglig teknisk utrustning.

Drängsmark är en gammal by med anor från 1300-talet med en omväxlande historia, och var i början av 1900-talet Västerbottens största by. Jord- och skogsbruk har varit dominerande för byns existens genom åren. En stor förändring skedde på1950-talet när det småskaliga jordbruket avvecklades. Idag arbetar de flesta i Skellefteå eller närliggande industriorter eller på ett av de 10-tal i byn aktiva olika företag.

I Norra Drängsmark ligger den kulturminnesmärkta Ångsågen från 1896. Den är Nordens, troligtvis Europas, enda idag fungerande vatten- och ångsåg. Den första vattensågen placerades där 1839. Det var en grovbladig ramsåg som drevs med vattenhjul.  Området där sågen ligger idag heter Kvarnforsen. Namnet kommer från de kvarnar som fanns där långt före sågen.

Vykort Ångsågen

Sågen är en finbladig ramsåg som även kan drivas via en vattenturbin. 1896 när anläggningen byggdes kostade såghuset 3100 kr, ramen kostade 2000 kr, axlar, remmar, och hjul 950 kr.  1924 såg man ett ökat behovet av sågning året om, vilket ledde till att en ångmaskin installerades. Den köptes begagnad från Ore Socken i Furudal för 4700 kr. Drogs från Skellefteå dit den kom med tåg, till Drängsmark med hästar, vilket inte var så lätt på dåliga vägar med en vikt av 6500 kg och utan bromsar. Man kan inte förstå hur man klarade av en sådan stor investering på 10 750 kr om man sätter det i proportion till penningvärdet då och nu med de små intäkter man hade. Idag kostar drivremmen mellan axeln och ångmaskin lika mycket. Vi har under 2011 fått tillverkat nya träkuggar till vinkelväxeln mellan drivaxeln och turbinen, vilket inte var så lätt då ingen av våra idag så fina datoriserade maskiner kunde användas, så det blev hantverk. I dagsläget är den renoverade sågen i brukbart skick efter år av reparationsarbeten där omtubning av ångpannan gjordes som kronan på verket 1999 och den kan som sagt drivas såväl med ånga som med vattenkraft. Sågen blev årets industriminne 2007.Vid Kvarnbäcken och ångsågen, har det samlats en mängd andra byggnader som bildat ett hembygdsområde. Där erbjuds ett härligt utbud av utflyktsmål. I Kvarnbäcken har det också planterats in fisk, som resulterat till en fiskepremiär varje vår som brukar vara en riktig folkfest. Här finns café med glassförsäljning, hembakt fika, och lättare lunch. Hembygds- museum, smedja, salpeterlada, vattendriven spånhyvel, Schillmarksmuseum  mm.

Sommartid fasta öppettider, övrig tid enligt överenskommelse. Guidning kan beställas.

Bilder

keyboard_arrow_up