Kyrkeby gårdsbränneri, Emmaboda kommun, Kalmar län är ett Museibränneri i gårdsmiljö. Brännvinsbränning 1770-talet till 1971. All processutrustning är bevarad.
Kronofogde Gösta Persson anlade i mitten av 1700-talet ett
brännvinsbränneri på sitt hemman i Kyrkeby. Bränneriet kunde tillverka 15
kannor (en kanna = 2,6 liter) per dag. Husbehovsbränningen var stor vid den här
tiden och Gösta Perssons bränneri var ett av 50 i Vissefjärda socken.
1855 tog godsägaren Theodor Malmström över bränneriet i
Kyrkeby. Han byggde en mycket större anläggning med kapacitet att göra 1550
kannor per dag. Bränneriet utrustades vid denna tid med ångmaskin, ett hjärta i
anläggningen. Och antalet anställda uppgick snart till 40 personer. Varje dag
förbrukade bränneriet 216 hektoliter potatis, 700 kg malt och 12-15 kubikmeter
ved.
Olika ägare drev sedan bränneriet genom åren. Vid
nedläggningen 1971 hade det varit i drift i drygt 220 år. Foto: Samuel Karlsson 2005.
Från Industri till Byggnadsminne
År 1988 skänkte de sista ägarna, bröderna Skårin, sitt
bryggeri till Vissefjärda Hembygdsförening. Bränneriet
byggnadsminnesförklarades år 2000. Till anläggningen hör 28 byggnader, med
bränneri, mälteri, spritcisternbyggnad, arbetarbostäder, herrgård, trädgård, en
engelsk park och mycket annat.
Efter en nystart har bränneriet rustats upp. Det finns
planer på att återuppta tillverkningen och åter servera brännvin från Kyrkeby
gårdsbränneri.
Kyrkeby fick utmärkelsen Årets Industriminne 2002 för att:
• Hela miljön är så välbevarad och att anläggningen går att
köra.
• Anläggningen har varit i drift under lång tid och är intakt
sedan nedläggningen.
• Bränneriet speglar 1800-talets och 1900-talets tekniska
utveckling och dess småskaliga processindustri.
• Den kulturhistoriska miljön har gjorts tillgänglig för allmänheten
genom ett brett lokalt engagemang.
Text: Magdalena Tafvelin Heldner , Tekniska
museet.