1998 Borns svagdricksbryggeri

Borns Bryggeri i Alfta, Ovanåkers kommun, Gävleborgs län var i drift 1898-1980, men tillverkningen av Svagdricka återupptogs 1993.

Det skummar i Alfta

Borns bryggeri i Alfta grundades 1904 när järnvägen skulle byggas mellan Orsa och Bollnäs. Bryggeriet framställde svagdricka, en av då­tidens mest populära måltidsdrycker. Den passade bra till den salta mat som ofta fanns i matlådor och på middagsbord.

1914 köpte Julius Berggren bryggeriet. Det drevs som ett familjeföretag i tre generationer. Men svagdrickan fick stå tillbaka när läskedryckerna blev allt mer populära under 1960- och 70-talen. När konkurrensen från bryggerijättarna hårdnade lades bryggeriet ner 1980.

Men det fanns en fortsättning.

I början av 1990-talet var Mathias Berggren strax över tjugo och skulle välja väg i livet. Han mindes doften av nyjäst svagdricka och livet på gården i Alfta. I bryggeriet fanns maskinerna och utrustningen orörd sedan nedläggningen, i samma lokaler där hans farfars far startade sin verksamhet.

Med familjens stöd och starta-eget bidrag bestämde sig Mathias. Påsk­en 1994 var verksamheten åter i gång och med gamla recept och me­toder görs nu 1500 liter svagdricka varannan vecka, som fylls på en­liters­flaskor och tioliterskaggar.

Foto Samuel Karlsson 2005.

Idag har Mathias lämnat Alfta, men äger fortfarande bryggeriet. Kvar arbetar föräldrarna, anställda av Mattias. Bryggeriet är öppet för be­sökare.

Borns bryggeri utnämndes av SIM till Årets industriminne 1998 för att:

  • Det ger exempel på entreprenörskap med utgångspunkt från kultur­arv­et.
  • Man brygger enligt samma recept och i samma anläggning som vid starten.
  • Anläggningen fortfarande är i drift och utrustningen har förändrats mycket lite genom åren.

Bryggeriet visas för allmänheten.

Text: Magdalena Tafvelin Heldner, Tekniska museet.

Bilder

keyboard_arrow_up