1998 Borns svagdricksbryggeri
Borns Bryggeri i Alfta, Ovanåkers kommun, Gävleborgs län var i drift 1898-1980, men tillverkningen av Svagdricka återupptogs 1993.
Det skummar i Alfta
Borns bryggeri i Alfta grundades 1904 när järnvägen skulle byggas mellan Orsa och Bollnäs. Bryggeriet framställde svagdricka, en av dåtidens mest populära måltidsdrycker. Den passade bra till den salta mat som ofta fanns i matlådor och på middagsbord.
1914 köpte Julius Berggren bryggeriet. Det drevs som ett familjeföretag i tre generationer. Men svagdrickan fick stå tillbaka när läskedryckerna blev allt mer populära under 1960- och 70-talen. När konkurrensen från bryggerijättarna hårdnade lades bryggeriet ner 1980.
Men det fanns en fortsättning.
I början av 1990-talet var Mathias Berggren strax över tjugo och skulle välja väg i livet. Han mindes doften av nyjäst svagdricka och livet på gården i Alfta. I bryggeriet fanns maskinerna och utrustningen orörd sedan nedläggningen, i samma lokaler där hans farfars far startade sin verksamhet.
Med familjens stöd och starta-eget bidrag bestämde sig Mathias. Påsken 1994 var verksamheten åter i gång och med gamla recept och metoder görs nu 1500 liter svagdricka varannan vecka, som fylls på enlitersflaskor och tioliterskaggar.
Foto Samuel Karlsson 2005.
Idag har Mathias lämnat Alfta, men äger fortfarande bryggeriet. Kvar arbetar föräldrarna, anställda av Mattias. Bryggeriet är öppet för besökare.
Borns bryggeri utnämndes av SIM till Årets industriminne 1998 för att:
- Det ger exempel på entreprenörskap med utgångspunkt från kulturarvet.
- Man brygger enligt samma recept och i samma anläggning som vid starten.
- Anläggningen fortfarande är i drift och utrustningen har förändrats mycket lite genom åren.
Bryggeriet visas för allmänheten.
Text: Magdalena Tafvelin Heldner, Tekniska museet.