Invalid URI: The URI scheme is not valid.The request was aborted: The connection was closed unexpectedly. Svenska Industriminnesföreningen

Svenska industriminnesföreningen


SIM:s årsmöte 2021


Även 2021 genomförs SIM:s årsmöte digitalt via Zoom.


Torsdag  25 mars 2021, 17.00. 


Läs mer och anmäl dig via länken i kalendariet
Årets industriminne 2021


Nomineringstiden har nu gått ut. Vem som får utmärkelsen meddelas i maj 2021.


Läs merPodden Staden – Årets 


Industriarvspublikation 2020

 

Podden Staden med Dan Hallemar och Håkan Forsell, en podcast om arkitektur, stadens utveckling och hela arbetet med att skrapa lite på fasaden utnämns till Årets industriarvspublikation 2020.  Lyssna: http://staden.arkitekt.se

Läs mer under nyheterWebbinarium kring temat 


”Industriarv genererar”


SIM arbetar bland annat genom att sätta fokus på tematiska områden som är angelägna för industriarvet i samtiden. År 2020 är temat "Industriarv genererar - platsutveckling i ett samhällsperspektiv" om hur det gemensamma industriarvet skapar platsutveckling.

10 december 16.00-17.30 kan du delta digitalt i ett seminarium med Johan Graffman om utveckling kring kulturmiljöer och Birgitta Wahlberg som berättar om strategi och konkret utveckling i samverkan för få en kulturmiljö att leva. Webbinariet avrundas av Marie Östblom som lyfter fram det aktuella läget med stor andel svenskar som semestrar i Sverige.

Anmäl dig via länken https://jernkontoret.wufoo.com/forms/sahhep31sobrjp/ 
senast 9 december så får du inbjudan till Zoom via din mail.

I kalendariet hittar du hela programmet.Vem får utmärkelsen årets 


industriarvspublikation? En stålpionjär, valfångst i polartrakterna eller planteringar runt stambanan finns alla med bland de nominerade liksom sju andra utvalda publikationer.


Svenska industriminnesföreningen SIM introducerar en ny utmärkelse. Det gäller Årets industriarvspublikation. Utmärkelsen är ett sätt att sätta fokus på goda exempel på publikationer där industriarvet speglas, tillgängliggörs, gestaltas och förmedlas med nya och samhällsrelevanta perspektiv.


10 publikationer är nominerade till Årets industriarvspublikation 2020 där var och en av styrelsens medlemmar nominerat var sin publikation. En vinnare utses efter röstningsförfarande inom SIM:S styrelse och offentliggörs den 8 december. Vinnaren belönas med ett diplom.


Läs mer om de 10 nomineringarna under Nyheter.

 


Utdelningen av Årets industriminne till 


Jädraås samhälle 3 oktober.


3 oktober delades Årets industriminne 2020 ut på plats till Jädraås samhälle. På grund av coronapandemin valde vi även att sända utdelningen digitalt via sociala medier. SIM tackar för en trevlig och intressant dag där vi fått uppleva Jädraås samhälle. Det är roligt att så många följde oss under dagen och fick ta del av utdelningen på distans. 

Stort tack till Jädraås för en mycket intressant och trevlig dag!Läs mer
Utmärkelsen Årets Industriminne 2020


går till Jädraås samhälle i Ockelbo kommun 


i Gästrikland. 


Jädraås samhälle tilldelas utmärkelsen för ett stort ideellt engagemang som visar att industriarv kan generera platsutveckling i ett samhällsperspektiv. Utmärkelsen gäller samhället som helhet och det gemensamma arbetet med tyngdpunkter i bruksanläggningarna, museijärnvägen och skogsarbetarbyn.


Läs mer


Coronaberättelser 


Vi befinner oss i en coronapandemi som påverkar oss alla. Svenska industriminnesföreningen vill nu bevara dina erfarenheter för framtidens forskare. Vi samlar därför in skildringar kring hur arbetet med det industriella kulturarvet påverkas av pandemin.


Läs mer

UPPROP KULTURARV


Värna kulturhistoriskt värdefulla byggnader och miljöer. 

Läs mer under Nyheter.

Årets industriminne 2019

2019 gick Svenska industriminnesföreningens utmärkelse Årets industriminne till Växbo Lin i Hälsingland för att de med hållbarhet som utgångspunkt för hela verksamheten, bevarar och utvecklar ett levande industriminne. Utmärkelsen delades ut  5 augusti 2019 på plats i Växbo, Hälsingland. 


Bilder från utdelningen av Årets Industriminne 2019


Läs mer om Växbo Lin


Årets industriminne har delats ut sedan 1995. Läs mer här!


Svenska industriminnesföreningen (SIM) värnar industrisamhällets historia och kulturarv i Sverige. Vi arbetar för bevarandeinsatser, dokumentation och forskning. Vi samlar enskilda och organisationer och är en länk till omvärlden. SIM representerar Sverige i den internationella industriarvs­organisationen TICCIH. Industriarvskartan utsnitt


Hitta rätt bland Sveriges industrihistoriska miljöer
under rubriken "Industrimiljöer"


Glöm inte medlemsavgiften för 2021!